3, 2, 1 …… Ja! Ik wil!

Leestijd 2 minuten

Het jaar is bijna weer voorbij. We tellen af richting 2018. Het huwelijksvermogensrecht zal per 1 januari 2018 behoorlijk veranderen. Voor de huwelijken die vanaf volgend jaar worden gesloten geldt niet meer de huidige gemeenschap van goederen. De nieuwe gemeenschap van goederen zal een stuk kleiner zijn. Daarnaast heeft ieder van de echtgenoten een privévermogen.

Tot het privévermogen behoren alle vermogensbestanddelen die voor het huwelijk aan één van de echtgenoten toebehoorden. Ook giften en erfrechtelijke verkrijgingen behoren straks automatisch tot het privévermogen van de verkrijgende echtgenoot. Het gemeenschappelijke vermogen bestaat uit wat de echtgenoten tijdens het huwelijk hebben opgebouwd en/of gezamenlijk bij het aangaan van het huwelijk hebben aangebracht.

De echtgenoten dienen straks een goede administratie te voeren van hun privévermogen. Indien namelijk geen van de echtgenoten kan aantonen dat een goed uitsluitend aan hem toebehoort, dan wordt dat goed geacht tot de gemeenschap te behoren. Vanzelfsprekend kunt u door het maken van huwelijkse voorwaarden afwijken van de nieuwe regeling. Wellicht gaat uw voorkeur toch uit naar een algehele gemeenschap van goederen zoals wij deze nu kennen of sluit u liever iedere gemeenschap van goederen uit.

De gevolgen van het nieuwe huwelijksvermogensrecht kunnen ingewikkeld zijn. Wij adviseren u daarom graag voor het aangaan van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap over deze gevolgen en of het wenselijk is om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar