Aanbestedingsrecht, een kwestie van gezond verstand

Leestijd 2 minuten

Aanbestedingsrecht staat bekend als formaliteitenrecht. Dit is niet geheel onterecht. Het verloop van een aanbestedingsprocedure is tot in detail in de Aanbestedingswet geregeld. En alleen inschrijvingen die aan alle gestelde eisen antwoorden komen voor gunning in aanmerking. Toch is in de aanbestedingspraktijk nog plaats voor gezond verstand. Een woordenboek kan ook van pas komen. Een recent vonnis van de Voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland  toont dit nog eens aan.

Wat is ‘bemensing’?

De zaak betrof een Europese aanbesteding van de exploitatie van een aantal openbare toiletten op de stations van de Nederlandse Spoorwegen. Om voor gunning in aanmerking te komen moest de inschrijver in het bezit zijn van twee referenties van de exploitatie van ‘bemenste’ toiletruimten. Maar wat betekent bemensing? Voor de beantwoording van deze vraag gaat de voorzieningenrechter te rade bij het normaal taalgebruik. Volgens de Dikke Van Dale wordt onder ‘bemensen’ ‘bemannen’ verstaan. Dit veronderstelt de fysieke aanwezigheid van personeel op de locatie. Kortom: de referenties moeten betrekking hebben op de exploitatie van toiletruimte met een ouderwetse toiletjuffrouw (m/v).

De inschrijver die de procedure bij de rechtbank was gestart, had vier referenties opgegeven. Bij drie van de vier referenties was geen sprake van de fysieke aanwezigheid van personeel op locatie. Deze inschrijver voldeed dus niet aan de gestelde eisen. De voorzieningenrechter oordeelde dat hij terecht van deelname aan de aanbesteding was uitgesloten.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar