Alimentatie of niet

Leestijd 1 minuut

In relaties ontstaat vaak op enig moment de wens om zaken te regelen. Bijvoorbeeld als een stel gaat samenwonen of een kind krijgt.

Het stel kan kiezen; een samenlevingsovereenkomst, geregistreerd partnerschap of huwelijk. Bij deze drie opties kan van alles worden geregeld, zodanig dat de verschillen tussen die samenlevingsvormen beperkt zijn. In een samenlevingsovereenkomst, in huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden kan van alles worden vastgelegd, onder meer over hoe moet worden afgewikkeld in geval van scheiding. Belangrijk verschil tussen samenwonen en een huwelijk/geregistreerd partnerschap blijft: bij een scheiding ontstaat in beginsel alleen na een huwelijk/geregistreerd partnerschap aanspraak op partneralimentatie. In een samenlevingsovereenkomst kan worden afgesproken dat dat ook geldt als de samenleving wordt verbroken. Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat bij het aangaan van een huwelijk men niet (in de huwelijkse voorwaarden) rechtsgeldig kan afspreken dat in geval van echtscheiding géén partneralimentatie wordt betaald. Onlangs heeft het Gerechtshof Den Haag geoordeeld over de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden waarin stond dat in geval van echtscheiding geen aanspraak zou kunnen worden gemaakt op partneralimentatie. Die afspraak was nietig.  

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar