Annuïtaire hypotheek? Wellicht verstandig om samenlevingscontract aan te passen

Leestijd 2 minuten

Sinds 2013 gelden nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek. Wil men rente kunnen aftrekken, dan moet tevens worden afgelost. De meeste mensen kiezen daarom bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek voor een annuïtaire (of een lineaire) vorm. Er wordt dan maandelijks afgelost op de hypotheekschuld, waardoor naarmate de tijd verstrijkt er een (grotere) overwaarde in de woning ontstaat.

Nu is de vraag hoe die overwaarde te zijner tijd verdeeld moet worden als men samenwoont en het huis samen heeft gekocht. Veel samenwonende stellen hebben een samenlevingscontract waarin staat dat ieder naar rato van zijn/haar inkomen bijdraagt in de kosten van de huishouding.

Als de man twee derde van het gezamenlijke inkomen heeft en de vrouw een derde, dan wordt ook in die verhouding bijgedragen in de woonlasten. Dat heeft met een annuïtaire of lineaire hypotheek tot gevolg dat de man tot twee derde van de overwaarde gerechtigd is en de vrouw tot een derde.

Maar is dat wel de bedoeling? Voorheen speelde dit probleem niet, omdat vaak alleen maar rente werd betaald op de hypotheek en niet werd afgelost. Het huis is gezamenlijk en bij verkoop of uit elkaar gaan had ieder recht op de helft van de overwaarde (of onderwaarde). Met de nieuwe hypotheekregels is dat dus anders, omdat daarbij niet alleen rente wordt betaald maar ook wordt afgelost. Als een stel wil dat de overwaarde bij verkoop of uit elkaar gaan bij helfte tussen hen wordt gedeeld, dan moet de samenlevingsovereenkomst daarop worden aangepast.

Kortom: laat de notaris u ook hierover adviseren als u een nieuw huis koopt. Is het niet de bedoeling dat de overwaarde bij helfte wordt gedeeld, maar in verhouding tot ieders bijdrage aan de aflossingen, zorg dan voor een zeer duidelijke administratie van wie wat betaalt.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar