Bent u al voldoende aardbeving-proof?

Leestijd 3 minuten

Sinds de aardbeving bij Huizinge op 16 augustus 2012 zijn aardbevingen in Groningen een hot item. Ook in de media (vooral de lokale media) wordt er veel aandacht aan besteed. Het gaat dan meestal over de vraag wie aansprakelijk is voor de schade en welk budget beschikbaar is voor vergoeding van die schade.

Maar er speelt meer. Denk aan aardbevingsbestendig bouwen. Elke dag worden in de provincie Groningen nieuwe gebouwen gerealiseerd. Het is vanzelfsprekend dat die gebouwen inmiddels zoveel mogelijk “aardbeving-proof” moeten zijn.

Maar hoe maak je een gebouw aardbevingsbestendig? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Hebben we daar in Nederland richtlijnen voor? Nee. Het Bouwbesluit zegt er ook niets over. Dat is natuurlijk niet zo gek: tot voor kort kwamen aardbevingen in Nederland amper voor.

Dat is inmiddels wel anders. De Minister van Economische Zaken heeft daarom een richtlijn aangekondigd. Wij gaven dat al aan in ons nieuwsitem van 25 juni 2014. Die richtlijn was voorzien in de zomer van 2014. Die zomer is inmiddels echter gepasseerd, en de richtlijn is er nog steeds niet. De kans is groot, dat de richtlijn pas in 2015 gaat komen.

Ondertussen gaat het bouwen nog steeds door. Op 30 september 2014 heeft zich een aardbeving voorgedaan die tot in de stad Groningen voelbaar was en schade heeft veroorzaakt. Het is dus inmiddels wel duidelijk dat ook in de stad Groningen aardbevingen vaker voor kunnen komen.

Dat betekent dat aardbevingsbestendig bouwen ook in de stad belangrijk wordt. Daarom wijzen we nog eens op het “Interim advies voor aardbevingsbestendig bouwen”, waaraan wij eerder ook al aandacht hebben besteed. In dat advies staan de voorlopige uitgangspunten voor nieuwbouw in Groningen. Zo weten constructeurs en aannemers waar zij rekening mee moeten houden bij ontwerp en bouw van gebouwen. Dit advies geldt totdat de richtlijn er is.

Het woord “advies” lijkt te impliceren dat je het interim advies ook naast je neer kan leggen. Op zich is dat juist. Maar kan een opdrachtgever zich dat wel permitteren? Stel dat een opdrachtgever het advies negeert en de nieuwbouw stort in als gevolg van een aardbeving met menselijke slachtoffers tot gevolg. Hoe gaat hij dan uitleggen dat hij het interim advies niet heeft opgevolgd?

Wilt u meer weten over de juridische aspecten die bij aardbevingen komen kijken (bijvoorbeeld over de vraag wie de kosten moet dragen voor aardbevingsbestendig bouwen of in hoeverre u een waarschuwingsplicht heeft), dan kunt u vanzelfsprekend contact met ons Team Aardbevingen opnemen.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar