Buitenlandse erfenis

Leestijd 1 minuut

In Nederland geldt dat als je gaat trouwen zonder het maken van huwelijkse voorwaarden, een gemeenschap van goederen ontstaat. Alle bezittingen en schulden van de echtgenoten worden dan in beginsel gemeenschappelijk eigendom, ook dat wat je erft. Wil de erflater dat niet, dan moet hij in zijn testament een zogenoemde uitsluitingsclausule opnemen.

Nederland vormt hiermee een uitzondering. Bijna nergens anders ter wereld kent men dit stelsel. Al jaren wordt er in Den Haag gedebatteerd over aanpassing van de wet, zodat onder meer erfenissen niet in een gemeenschap van goederen vallen. Maar tot nu toe is de wet niet aangepast. In het buitenland is men zich er zelden van bewust dat men een testament met uitsluitingclausule moet maken om te voorkomen dat een erfgenaam in Nederland de erfenis moet delen met zijn echtgenoot. Het lijkt erop dat de rechtspraak soms al een voorschot neemt op aanpassing van de Nederlandse Wet. Onlangs nam het Hof Den Haag in een zaak aan, dat de Russische erflater alleen aan zijn kind wilde nalaten en niet ook aan haar echtgenoot.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar