CAR-polis voldoet niet. Wie verantwoordelijk?

Leestijd 2 minuten

Deze zaak zag op de bouw van een pand. De opdrachtgever had een architect ingeschakeld die het bestek had geschreven en vervolgens tot directievoerder was benoemd. In het bestek stond dat de aannemer een CAR-verzekering moest afsluiten. Het bestek bepaalde dat die CAR-verzekering ook dekking moest bieden voor honorarium van de directievoerder. De CAR-polis moest goedgekeurd worden door de directievoerder. Dat was ook gebeurd.

Tijdens het werk ging er iets mis. Bij het aanbrengen van de vloerverwarming schoot een waterslang los, terwijl de hoofdkraan niet was afgesloten. Het gevolg: schade.

De opdrachtgever gaf zijn directievoerder opdracht de herstelwerkzaamheden in het kader van de waterschade te begeleiden en daarop toezicht te houden. Dat gebeurde ook. De kosten daarvan: €30.000, --. De directievoerder vroeg de aannemer om die kosten bij de CAR-verzekeraar in te dienen.

De CAR-verzekeraar bood geen dekking. Wat bleek: weliswaar stond in het bestek dat de aannemer een CAR-verzekering moest afsluiten die dekking zou bieden voor het honorarium, maar dat had de aannemer niet gedaan.

De vraag was vervolgens: wie draait hier voor op? Arbiters vonden dat zowel sprake was van een toerekenbare tekortkoming van de aannemer (die had immers niet de juiste verzekering afgesloten) als van een toerekenbare tekortkoming van de architect/directievoerder.

De architect/directievoerder had de bepaling geschreven voor de afsluiting van de CAR-polis en hij had de verplichting op zich genomen die afgesloten CAR-polis goed te keuren.

Arbiter was van oordeel dat de tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen van de directievoerder ter zake de controle en goedkeuring van de polis zwaarder wogen. Niet de aannemer, maar de architect/directievoerder draaide dus op voor de extra kosten.

Raad van Arbitrage 29 april 2016, geschilnummer 35.270

 

 

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar