Conflicten in de boardroom: voorkom dat het uit de hand loopt

Leestijd 2 minuten

Heeft uw organisatie al een goede regeling voor het oplossen van conflicten tussen de raad van bestuur en de raad van toezicht?

Van meningsverschil tot conflict

Van mening verschillen is niet erg. Maar hoe voorkom je dat een meningsverschil uit de hand loopt? Te vaak groeit een klein geschil tussen de raad van bestuur en de raad van toezicht uit tot een groot conflict. Het is verstandig om tijdig goede afspraken te maken voor het oplossen van conflicten. Het liefst op een moment dat er nog niets aan de hand is.

Conflicten tijdig aanpakken

Vooraf conflicten voorspellen of oplossen is lastig. Wel kun je in een conflictregeling van tevoren afspraken maken over de aanpak van conflicten. Twee soorten afspraken zijn nuttig. Ten eerste, hoe kom je samen tot een oplossing (procesafspraken)? En binnen welke termijnen? Dit soort afspraken zorgt ervoor dat een conflict niet blijft hangen. Een goede en tijdige aanpak van conflicten voorkomt escalatie.

Conflictregeling naar keuze

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een conflictregeling. Spreekt bemiddeling u aan? Bijvoorbeeld onder leiding van een gecertificeerd mediator? Of laat u liever bindend advies uitbrengen door een commissie van wijzen? Arbitrage kan soms ook een goede optie zijn. Kortom, u heeft een ruime keuze uit procesafspraken.

Afspraken maken en vastleggen

Als uw raad van bestuur en raad van toezicht het eens zijn over de aanpak van conflicten en de termijnen die daarbij gelden, is het belangrijk om de afspraken goed vast te leggen. Dit kan in een overeenkomst, een reglement of in de statuten. Zorginstellingen zijn verplicht om een conflictregeling in de statuten op te nemen. Welke conflictregeling u ook kiest: voor het opschrijven en vastleggen bent u bij PlasBossinade aan het juiste adres. Ik help u graag verder.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar