Digitalisering aanbestedingen niet alleen een zegen

Leestijd 2 minuten

De digitalisering van de aanbestedingspraktijk gaat steeds verder. Dit scheelt een hoop papierwerk en kan zowel het inschrijven op een aanbesteding als de verwerking van inschrijvingen door de aanbestedende dienst vergemakkelijken. Digitalisering heeft helaas ook een schaduwzijde.

Voorzieningenrechter rechtbank Zeeland-West-Brabant 23 april 2015 
 
Deze zaak ging over een aanbesteding die volledig digitaal verliep via TenderNed. Om een inschrijving via TenderNed in te dienen, moet de inschrijving eerst worden geupload. Vervolgens ontvangt de ondernemer per sms een code. Pas nadat deze code is ingevuld, wordt de inschrijving in de digitale kluis geplaatst, die de aanbestedende dienst na het sluiten van de inschrijvingstermijn kan openen.
 
In dit geval moesten inschrijvingen op donderdag 26 maart 2015 om 11.00 uur via TenderNed zijn ontvangen. Zoals wel vaker gebeurt, liet een ondernemer de indiening van zijn inschrijving op het laatste moment aankomen. Hij had zijn inschrijving 10:56 uur geupload. Een minuut later ontving hij een code om de indiening van zijn inschrijving te voltooien. De ondernemer stelde dit direct te hebben gedaan. Hij zou om 11.10 uur, dus na het sluiten van de inschrijvingstermijn, een melding hebben ontvangen dat er iets fout was gegaan bij het verwerkingsproces. De aanbestedende dienst had in de aanbestedingkluis in ieder geval geen inschrijving aangetroffen van deze ondernemer.
 
De ondernemer stelde dat sprake was van een storing bij TenderNed en dat deze storing voor risico van de aanbestedende dienst moest komen. De Voorzieningenrechter oordeelt anders. Volgens hem is de storing niet komen vast te staan. Voor zover er al sprake was van een storing, komt deze bovendien voor risico van de ondernemer zelf. Deze had er namelijk zelf voor gekozen tot het allerlaatste moment te wachten met het indienen van zijn inschrijving, terwijl hij was gewaarschuwd dit vooral niet te doen.
 
De boodschap van deze uitspraak is duidelijk. Wacht niet tot het laatste moment met het indienen van de inschrijving.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar