Eindelijk de loterij gewonnen! Of toch niet?

Leestijd 2 minuten

Mevrouw X speelt iedere maand met twee loten mee aan de Nationale Postcode Loterij. Zij betaalt deze loten vanaf een bankrekening die alleen op haar naam staat. Op deze bankrekening wordt sinds een tijdje ook het inkomen van haar man gestort. Haar man, met wie zij buiten iedere gemeenschap van goederen is getrouwd, is namelijk failliet verklaard. Sinds de faillietverklaring maken mevrouw X en haar man samen gebruik van haar bankrekening.

Na bijna een jaar lang mee te hebben gedaan aan de Nationale Postcode Loterij, wint mevrouw X een prijs van € 50.000,--. Direct daarna komt de curator van haar man om de hoek kijken, die stelt dat de prijs tot de faillissementsboedel van de man behoort. De curator stelt – simpel gezegd – dat sprake is van resultaat uit een belegging, welke belegging niet met geld van (alleen) mevrouw X is gedaan.

De rechtbank oordeelt dat inderdaad sprake is van een belegging. De rechtbank draagt vervolgens mevrouw X op om te bewijzen dat de loten voor meer dan de helft met haar eigen geld zijn betaald.

Mevrouw X zegt dat dit zo is, omdat de bankrekening alleen op haar naam staat. Volgens de rechtbank is dit onvoldoende. De tenaamstelling van een rekening betekent namelijk niet dat diegene ook alleen gerechtigd is tot het saldo van de rekening. Mevrouw X en haar man gebruikten de rekening gezamenlijk en stortten er beiden geld op. Nergens blijkt uit dat mevrouw X meer geld op de rekening heeft gestort dan haar man sinds het moment dat zij de rekening samen gebruiken. Zij kon daardoor niet bewijzen dat de winnende loten voor meer dan de helft met haar eigen geld waren betaald. De curator kreeg daarom gelijk en mevrouw X moest lijdzaam toezien hoe de volledige prijs naar de faillissementsrekening werd overgemaakt.

De les voor de praktijk is in elk geval dat de tenaamstelling van een rekening niet bepalend is voor het antwoord op de vraag van wie het geld op die rekening is. Degenen die gezamenlijk gebruik maken van een bankrekening moeten hun boekhouding dan ook nauwkeurig voeren. Dit geldt des te meer in geval van faillissement van één van de gebruikers: voor je het weet, wint de curator de loterij.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar