Geschikt/ongeschikt

Leestijd 2 minuten

Als je iemand inschakelt om iets te doen, dan wil je wel weten dat ‘ie het kan. Dat geldt ook voor aanbestedende diensten.

Neem de Belastingdienst. Die schreef een aanbesteding uit voor pakketdiensten. De Belastingdienst wilde zeker weten dat zijn pakketten goed aankwamen, dus stelde hij geschiktheidseisen. De inschrijver moest aantonen hiermee ervaring te hebben. Daartoe moesten referenties worden overgelegd van vergelijkbare opdrachten, waarvan er minstens één een waarde had – per jaar – van minimaal € 1,3 miljoen.

JBM schreef in. Het bedrijf verstrekte een referentie van een opdracht van € 1,6 miljoen. De Belastingdienst wilde aan JBM gaan gunnen. So far, so good.

Toch ging het fout. Wat bleek? Op de inschrijvingsdatum was de gerealiseerde omzet op de referentieopdracht van JBM nog geen € 1,6 miljoen, maar € 1,2 miljoen. De inschrijving van JBM werd ongeldig verklaard. Er volgde een procedure.

JBM stelde dat met “omzetwaarde op jaarbasis” werd bedoeld de omzet die met een opdracht in een heel jaar wordt gerealiseerd. De opdracht van JBM had op de inschrijvingsdatum nog geen jaar geduurd, maar liep wel door. Zodra het jaar vol was had die opdracht wel degelijk een waarde van € 1,6 miljoen.

De rechter maakte hier korte metten mee. Ervaring kan alleen betrekking hebben op al verrichte diensten. Dat betekent niet dat de referentieopdracht al moet zijn afgerond, maar het verrichte gedeelte moest op de inschrijvingsdatum wel een waarde hebben van minimaal € 1,3 miljoen. Dat was niet het geval.

De conclusie: nog niet verricht werk levert geen ervaring op. Logisch.

(Rechtbank Den Haag 27 januari  2014, ECLI:NL:RBDHA:2014:2961)

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar