Hergebruik van bestratingsmateriaal; afval of geen afval?

Leestijd 2 minuten

In de BioBased Economy of circulaire economie bestaat geen afval meer. Alles wordt hergebruikt en gerecycled. Toch denken de wetgever of de rechter daar soms anders over. Wat ondernemers als interessante handel in tweedehands of gebruikte goederen zien, is volgens de rechter soms handel in afval, met strenge eisen en eventueel hoge boetes als gevolg. In een blog van 16 februari 2016 schreef ik over de handel in gebruikte kunststofgrasmatten. Interessant is ook een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam over hergebruik van bestratingsmateriaal.

Afval of tweedehands?

Het arrest ging over een verdachte die was “betrapt” op het vervoer van ongeveer 6.700 ton gebruikt bestratingsmateriaal (stoeptegels, stenen en trottoirbanden) zonder begeleidingsbrief als bedoeld in artikel 10:39 van de Wet milieubeheer. Zo’n begeleidingsbrief is nodig als het om afval gaat. Volgens de verdachte ging het helemaal niet om afval, maar om handel in tweedehands bestratingsmateriaal. Hij had dat gekocht van een gemeente. Het bestratingsmateriaal zou worden opgeslagen in depot en daarna gaan naar een opdrachtgever die er weer een straat van zou maken.

Of juridisch gezien sprake is van een afvalstof, wordt in de allereerste plaats bepaald door het gedrag of de intentie van de houder, namelijk of deze zich van de betreffende stoffen ontdoet. Als dat het geval is, is vrijwel altijd sprake van een afvalstof. Weliswaar kan die het karakter van afvalstof verliezen doordat zij wordt bewerkt, maar vóór die bewerking is dan nog steeds sprake van een afvalstof. Pas als sprake is van verkoop en één-op-één hergebruik (zonder bewerking) is geen sprake van een afvalstof.

De verdachte handelaar in tweedehands bestratingsmateriaal kwam weg met het voordeel van de twijfel. Er was geen onderzoek gedaan naar de intentie van de gemeente (die het oude bestratingsmateriaal leverde) en ook niet naar de vraag of de partij bestratingsmateriaal zonder bewerking kon worden hergebruikt. Daarom kon de strafrechter niet buiten redelijke twijfel vaststellen dat het vervoerde bestratingsmateriaal een afvalstof was. Gevolg: vrijspraak.

Mooi voor deze handelaar, maar oplettendheid blijft geboden. Wie tweedehands of gebruikte zaken verkoopt, koopt, vervoert of opslaat, moet er rekening mee houden dat die zaken kunnen worden aangemerkt als afvalstof, met alle juridische gevolgen van dien. Ondanks de wens om te komen tot een circulaire economie, zijn er juridisch gezien meer afvalstoffen dan ons lief is.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar