Herstel van gebreken in inschrijving

Leestijd 2 minuten

Een ondernemer moet bij een inschrijving op een aanbesteding vaak meerdere formulieren indienen. Ondanks alle elektronische hulpmiddelen kan er iets fout gaan. In de rechtspraak komt geregeld de vraag aan de orde of een inschrijving vanwege een gebrek ter zijde moet worden gelegd of dat er gelegenheid tot herstel moet worden geboden.

Inschrijvingsstaat in digitale vorm een eenvoudig te herstellen gebrek?

In een recente uitspraak van de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag betrof het gebrek de inschrijvingsstaat. Deze had volgens de aanbestedingsleidraad zowel schriftelijk als digitaal moeten worden ingediend. Bij de inschrijving van één ondernemer ontbrak de inschrijvingsstaat in digitale vorm. Hoewel de inschrijvingsstaat een belangrijk onderdeel is van de inschrijving, oordeelt de rechter dat het gebrek zich leent voor eenvoudig herstel. Volgens de rechter behelst de inschrijvingsstaat in digitale vorm niet meer dan een kopie van de schriftelijke inschrijvingsstaat. Verstrekking hiervan na aanbesteding schaadt de concurrentie niet. Nu bovendien in de aanbestedingsleidraad een duidelijke sanctie op het ontbreken van de inschrijvingsstaat in digitale vorm ontbrak, mocht de aanbesteder de betrokken ondernemer in de gelegenheid stellen de inschrijvingsstaat alsnog in digitale vorm te verstrekken.

Meer eenheid in rechtspraak

De voorzieningenrechter sluit voor beoordeling van de toelaatbaarheid van het herstel van gebreken aan bij rechtspraak van het Hof van Justitie van de EU. Andere voorzieningenrechters in Nederland gingen hem hierin al voor. Er lijkt dan ook eindelijk een einde te komen aan de uiteenlopende rechtspraak in Nederland over het te hanteren criterium voor het bieden van gelegenheid tot het herstel van gebreken. Dit komt de rechtseenheid ten goede en valt daarom in mijn ogen toe te juichen.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar