Hoe kunt u uzelf beschermen bij de aankoop van een huis?

Leestijd 2 minuten

Het aankopen van een huis is voor velen één van de hoogtepunten in het leven. Vaak komt daar ook nogal wat spanning bij vanwege de hoogte van de bedragen die in het spel zijn. Het belangrijkste is echter dat de hele transactie, van aankoop tot de overdracht bij de notaris, juist wordt afgewikkeld.

U wilt niet geconfronteerd worden met omstandigheden aan de kant van de verkoper die roet in het eten gooien. Bijvoorbeeld, een schuldeiser van de verkoper zou voordat de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden beslag kunnen leggen op de door u gekochte woning. De verkoper zou zelfs failliet kunnen gaan. In beide gevallen zou de eigendomsoverdracht aan u op zijn minst kunnen worden vertraagd en wellicht helemaal niet meer door kunnen gaan. Iets wat u niet wilt.

De wet biedt de mogelijkheid u, als koper, tegen dergelijke omstandigheden te beschermen. U kunt namelijk de koopovereenkomst, voorafgaande aan de akte van eigendomsoverdracht, via de notaris laten inschrijven in het kadaster. In het kadaster wordt dan gepubliceerd dat u de woning hebt gekocht terwijl u nog geen eigenaar bent. Deze inschrijving beschermt u zes maanden tegen beslag of faillissement bij de verkoper. Dit betekent dat de eigendomsoverdracht aan u "gewoon" doorgang kan vinden en dat daarmee uitvoering wordt gegeven aan de koopovereenkomst. Er zijn wel beperkte kosten verbonden aan de inschrijving maar die wegen ruimschoots op tegen de risico's die u hiermee kunt vermijden.

PlasBossinade geeft u graag uitleg over de inschrijving van de koopovereenkomst. Een team van ervaren (kandidaat-)notarissen en medewerkers staat daartoe voor u klaar.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar