“Koude kant” straks automatisch uitgesloten van uw erfenis?

Leestijd 4 minuten

In Den Haag wordt momenteel gewerkt aan een wetsvoorstel waarbij de gemeenschap van goederen wordt beperkt. Als het voorstel wordt aangenomen, is voortaan de “koude kant” automatisch uitgesloten van uw erfenis. Dit geldt echter alleen voor nieuwe huwelijken. Als uw kind al getrouwd is, moet u als ouder nog steeds een testament maken waarin een privé clausule is opgenomen. Zonder privé clausule valt uw erfenis in de gemeenschap van goederen en heeft uw schoonkind bij een scheiding recht op de helft.

Wist u trouwens dat er meerdere soorten privé clausules bestaan? En dat sommige varianten de rechten van schoonkinderen verder beperken dan onder de nieuwe wet het geval is? Reden genoeg dus om nog steeds een testament te maken.
 
Voor de nieuwsgierigen onder u volgen hierna een paar mogelijke varianten:

De harde clausule

In de standaard “harde” privé clausule staat dat de erfenis alleen toekomt aan uw erfgenaam en niet aan de partner van uw erfgenaam. Deze regeling ziet vooral op een eventuele echtscheiding.

De zachte clausule

De meeste huwelijken eindigen echter niet in scheiding. Stel dat het huwelijk van uw kind eindigt door zijn of haar overlijden. Met een privé clausule erft de echtgenoot van uw overleden kind meer vermogen dan zonder privé clausule. Immers, zonder de privé clausule had de echtgenoot al recht op de helft. Meer vermogen erven, betekent meer erfbelasting betalen. Laat u veel vermogen na, dan is het verstandig om de “zachte” privé clausule op te nemen. Daarin staat dat de erfenis privé is bij een scheiding maar gezamenlijk is bij overlijden. Hiermee bespaart u dus erfbelasting.

De familie clausule

Wellicht laat u iets speciaals na dat in de familie moet blijven, bijvoorbeeld een familiebedrijf of bijzondere beleggingen. In dat geval kunt u er voor kiezen om de erfenis niet alleen privé te houden bij een scheiding maar ook bij overlijden de partners uit te sluiten. Overlijdt één van de kinderen, dan komt diens deel niet toe aan uw schoonkind maar aan uw andere kinderen of de kleinkinderen. Op die manier voorkomt u dat personen recht krijgen op een deel van uw erfenis terwijl zij geen bloedverwant van u zijn.

De extra harde clausule

Misschien gaat de familieclausule te ver voor uw situatie, maar wilt u toch wat meer regelen dan de harde of zachte privé clausule. Wellicht is de extra harde privé clausule dan iets voor u. Dit is een clausule die door echtparen in hun langstlevende testament kan worden opgenomen. Een langstlevende testament houdt in dat de kinderen hun erfdeel pas krijgen na het overlijden van de langstlevende. Maar wat als uw kind eerder overlijdt dan de langstlevende? In dat geval komt het recht op de (nog niet uitgekeerde) erfenis toe aan uw schoonkind. Bij het overlijden van de langstlevende moet er door de kinderen vermogen worden uitgekeerd aan iemand die geen bloedverwant van u is. Dit kunt u voorkomen door een extra harde privé clausule in uw testament op te nemen. Daarin staat dat de partner van uw kind niet deelt in de erfenis als uw kind eerder dan de langstlevende overlijdt. Deze clausule is bijvoorbeeld geschikt voor vermogende echtparen die al wel kinderen hebben maar nog geen kleinkinderen.

De ex-partner clausule

Wellicht bent u gescheiden en heeft u al geregeld dat uw ex-partner niet meer van u erft. Als u samen kinderen heeft, bestaat echter de mogelijkheid dat uw ex-partner via de kinderen alsnog van u erft. Ook dit kunt u voorkomen met een bijzondere clausule. Daarin bepaalt u wie er erft als uw kind na u overlijdt. In plaats van uw ex-partner kunt u bijvoorbeeld een ander kind of uw eigen ouders laten erven.

Een privé clausule is alleen maar geldig als deze is opgenomen in een testament. Een bezoek aan de notaris is dus nodig. Maatwerk is ook mogelijk. Bijvoorbeeld een combinatie van bovenstaande clausules.
 
Neem voor meer informatie contact met mij op. Ik adviseer u graag.

 

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar