Leidt digitaal offertetraject tot geldige overeenkomst?

Leestijd 2 minuten

In een wereld die steeds digitaler wordt, wil ik u deze uitspraak niet onthouden. Weliswaar gaat het niet specifiek over mijn vakgebied bouwrecht, maar het gaat wel over contracteren. En dat gebeurt overal, ook in de bouwwereld.

De case

In het kort speelde het volgende. Uitgever Nationale Media (NM) benaderde B2B (een hulpverlener voor gehandicapten). NM wilde aan B2B een offerte sturen voor een bedrijfspresentatie in de zorggids. Daar had B2B geen bezwaar tegen. B2B gaf het mailadres van de bestuurder door.

NM mailde een activeringscode. B2B ging naar de website van NM. Daar stond: ‘Voer uw activeringcode in om de vier stappen te doorlopen waarmee u uw opdracht kunt activeren en bevestigen.’ B2B voerde die code in. Stap 2 was het controleren van de eigen gegevens. B2B vinkte de box ‘Deze gegevens zijn correct’ aan en klikte op de knop ‘Verder naar stap 3’. Stap 3 was acceptatie van de algemene voorwaarden van NM. Stap 4 was dat B2B nogmaals de mogelijkheid kreeg om haar gegevens te controleren en de wijze van betaling te kiezen. B2B klikte daarna op de knop ‘Activering voltooien’.

NM zond een bevestigingsmail aan het mailadres van de bestuurder. Kort daarna ontving B2B een factuur van meer dan € 2.000, - voor een jaar lang bedrijfspresentatie in de zorggids.

Geldige overeenkomst?

B2B betaalde die factuur niet. Ze vond dat er op deze manier geen geldige overeenkomst tot stand kon zijn gekomen: ze vond het allemaal verwarrend. En ze vond dat NM had moeten nagaan of degene die de stappen had doorlopen wel bevoegd was om B2B te vertegenwoordigen. Wat denkt u: heeft B2B gelijk?

Nee. Het Gerechtshof oordeelde dat er gewoon een overeenkomst was gesloten. Er was volgens het Hof duidelijk sprake van een aanbod (de digitale offerte) en door alle stappen op de website volledig te doorlopen, had B2B dat aanbod aanvaard. B2B had moeten begrijpen wat ze deed en moest de factuur dus betalen. Het gebruikte e-mailadres was van de bestuurder, dus met de vertegenwoordigingsbevoegdheid zat het volgens het Hof ook wel snor.

Zo ziet u maar weer: aanbod en aanvaarding zijn vormvrij. Een overeenkomst hoeft (enkele uitzonderingen daargelaten) niet per se op papier te staan en handtekeningen zijn ook niet vereist. Dat kan dus ook gewoon digitaal tot stand komen. Let dus op: je zit soms sneller aan iets vast dan je misschien denkt!

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar