Lichtzinnig procederen over kredietbeëindiging en renteswap

Leestijd 2 minuten

De beleidswijziging van Deutsche Bank om afstand te nemen van de financiering van het Nederlanse MKB  (in april van dit jaar tot grote ontsteltenis bij veel rekeninghouders per brief in de brievenbus aangetroffen) lokt de gelukzoekers onder ons naar de kortgedingrechter.

Zo ook een ondernemer die de afscheidsbrief had ontvangen en geen kredietuitbreiding bij Deutsche Bank meer kreeg, maar wel met open armen door ABN Amro Bank werd ontvangen. Op voorwaarde dat hij het volledige arrangement bij laatstgenoemde onderbracht. Geen ongebruikelijke eis en commercieel een kans voor ABN Amro, die in 2008 immers een groot deel van haar MKB-klanten gedwongen aan Deutsche Bank had moeten verkopen. Maar overstappen is duur!

De ondernemer vorderde bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam (zie www.rechtspraak.nl, C/13/550687 / KG ZA 13-1187 SP/JWR) dan ook dat Deutsche Bank bij aflossing van de bestaande leningen afzag van boeterente, een afkoop van een renteswap met een negatieve waarde van 140.000 euro voor haar rekening zou nemen en de verdere kosten van de overstap. Dit alles uiteraard onder vrijgave van alle zekerheden. Bij het aangaan van de renteswap enkele jaren geleden zou de bank haar zorgplicht hebben geschonden, stelde de ondernemer.

Zo simpel als het hier staat, zo makkelijk dacht de ondernemer de rechtbank voor zijn karretje te spannen. Maar zo gaat het natuurlijk niet. De rechtbank vond de verwijten aan het adres van de bank bepaald onvoldoende uitgewerkt.

Bij iedereen die met lastige banken te maken heeft, en al helemaal de groep die ook nog eens volgestopt is met kostbare renteswaps, ligt het verwijt van zorgplichtschending door de bank voor in de mond, maar dat verwijt slaagt alleen als het goed onderbouwd is. Dat veronderstelt dat er ook wel wat mis is gegaan in de advisering en dat is lang niet altijd het geval. Dus: eerst goed laten onderzoeken of er een kans van slagen is. Dat kost tijd en dus geld, maar kan u behoeden voor een nog kostbaarder afgang bij de (recht)bank.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar