Luis Suárez is een winnaar, behalve in die arbitragezaak

Leestijd 2 minuten

Wat jammer dat het 3-1 werd, het had 2-1 moeten blijven! Ik keek die zaterdagavond op tv naar de Champions League finale Barcelona-Juventus.  De 2-1 werd gemaakt door Luis Suárez. Zonder enige aarzeling schoot hij de door Buffon half gestopte, terugspringende bal keihard in de kruising.

Mijn gedachten dwaalden terug naar de avond van 6 augustus 2007, de dag dat de arbitragezaak diende die Suárez tegen FC Groningen had aangespannen. De zaak diende ten overstaan van de Arbitragecommissie van de KNVB. Namens FC Groningen verzette ik mij tegen de door Suárez, ondanks zijn nog twee seizoenen doorlopend contract, gewenste overgang naar Ajax. Natuurlijk wisten Hans Nijland, Erik Mulder en ik dat Luis niet na dat prachtige eerste jaar in Euroborg voor FC Groningen te houden was. Maar wij wilden in de strijd rond zijn vertrek wel het heft in handen houden. De arbitrage moest dus gewoon gewonnen worden. Ajax wilde € 1,5 miljoen betalen als vergoeding voor de afkoop van het resterende contract van Suárez bij FC Groningen. Dat vond FC Groningen veel te weinig. De onderhandelingen waren afgebroken. Het was d’r op of d’r onder. Gelukkig volgden de arbiters mijn betoog dat de overgang naar Ajax geen aanmerkelijke sportieve én financiële positieverbetering voor Suárez was. En dat dus het beginsel gevolgd diende te worden van ’contract is contract’: alle omstandigheden van het geval in ogenschouw nemend, meent de arbitragecommissie dat geen sprake is van een zodanige verandering van omstandigheden dat billijkheidshalve de arbeidsovereenkomst dadelijk of na korte tijd behoort te eindigen. De verzochte ontbinding werd geweigerd.

De dag nadat die beslissing gevallen was verkocht FC Groningen Suárez voor afgerond  € 7 miljoen aan Ajax. Dat verhaal is bekend. Daarna is het met Luis snel gegaan. Na drieënhalf seizoen voor Ajax gespeeld te hebben vertrok Luis voor €  25 miljoen naar Liverpool. Bij zijn transfer naar Barcelona in de zomer van 2014 -voor maar liefst € 81 miljoen- twijfelden de kenners. Ik niet, alhoewel ik de transfervergoeding wel wat hoog vond. Luis is een winnaar. Behalve dus in die arbitragezaak. Ik gunde Luis dat winnende doelpunt in de Champions League finale. Jammer dus dat Neymar in blessuretijd nog voor Barcelona scoorde.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar