Modernisering huwelijk?

Leestijd 1 minuut

Sinds 2012 kennen wij een nieuw huwelijksvermogensrecht. Al in 2003 was hiertoe een wetsvoorstel ingediend bij de tweede kamer. Het doel was om de algehele gemeenschap van goederen te beperken tot verkrijgingen tijdens het huwelijk. Voorhuwelijks vermogen (bezittingen en schulden), erfenissen en schenkingen zouden buiten de gemeenschap vallen.

Tijdens de jarenlange behandeling in eerste en tweede kamer is er van dit uitgangspunt niets overgebleven en bleef de gemeenschap, zoals we die van oudsher kenden, bestaan. Nu, nog geen twee jaar later, is de stemming in de tweede kamer kennelijk omgeslagen en acht men wel de tijd rijp voor afschaffing van de gemeenschap van goederen.

D66, PVDA en VVD willen de gemeenschap van goederen afschaffen en bereiden een initiatief wetsvoorstel voor. Net als in het oorspronkelijke wetsvoorstel, willen zij dat voorhuwelijkse eigendommen, schulden, erfenissen en schenkingen niet meer in de gemeenschap vallen, maar privé blijven. De discussie gaat dus weer opnieuw gevoerd worden. Wij zijn benieuwd of dit wetsvoorstel meer succes heeft en de kamer inderdaad toe is aan modernisering van het huwelijk.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar