Pas op met effecten in de erfenis

Leestijd 2 minuten

Na de dot-com bubble ben ik zelf gestopt met het beleggen in aandelen. De afgelopen jaren hebben beleggers echter weer mooie rendementen weten te maken met hun effecten. Sommige particulieren hebben de waarde van hun belegd vermogen flink zien toenemen. Uiteraard steken daarmee ook weer ouderwetse luxeproblemen de kop op. Zoals de vraag hoe dit vermogen het beste aan de volgende generatie kan worden overgedragen. 

Een erfenis met effecten kan ook vervelende gevolgen hebben. De recente onrust op de beurzen doet mensen weer beseffen dat aandelen snel in waarde kunnen dalen. Gebeurt dit vlak na het overlijden, dan heeft de erfgenaam extra pech. Er moet namelijk erfbelasting worden betaald over de waarde die de aandelen hadden op het moment van overlijden. Het percentage daarvoor kan oplopen tot 40%. Degene die de erfenis afwikkelt, moet er daarom altijd op letten dat de erfgenamen direct worden geïnformeerd over de aanwezigheid van effecten.

Maar wat te doen als de erfgenamen het vervolgens niet eens zijn over de verkoop of verdeling van de beleggingen? De belegger die daarbij problemen voorziet, doet er verstandig aan om in zijn testament een executeur te benoemen. Aan de executeur kan namelijk het recht worden toegekend om de aandelen te verkopen. Ook als de erfgenamen het daarmee niet eens zijn.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar