Pas op met onttrekken van woonruimte

Leestijd 2 minuten

Mede door de aantrekkende woningmarkt, is in gemeenten soms weer sprake van woningschaarste. Via een Huisvestingsverordening kunnen gemeenten de bestaande woonruimtevoorraad beschermen. In zo’n verordening is dan geregeld dat voor het onttrekken van woonruimte aan de woonruimtevoorraad een onttrekkingsvergunning nodig is, bijvoorbeeld om van een woning een kantoor te maken of een zelfstandige woning te veranderen in onzelfstandige kamers. Die vergunning wordt geweigerd als het belang van behoud van (zelfstandige) woningen groter is dan het onttrekkingsbelang, maar ook als door zo’n onttrekking (bijvoorbeeld ten behoeve van studentenbewoning) de leefbaarheid van een buurt in het geding is. Tot zover klinkt dit allemaal nog vrij logisch.

Airbnb

Er zijn echter ook vergunningsplichtige onttrekkingen, die minder voor de hand liggen. Zo is volgens de Raad van State  de eenmalige verhuur via Airbnb voor vier nachten aan toeristen gelijk te stellen met het onttrekken van een woning aan de woonbestemming. Daarop stond in Amsterdam een boete van € 12.000, die door de Raad van State met 50% werd gematigd vanwege de geringe ernst van de overtreding.

Hennepkwekerij

In een andere zaak hadden de bewoners één slaapkamer van een woning ingericht als hennepkwekerij. Volgens de gemeente – en ook volgens de Raad van State – komt ook dat neer op het onttrekken aan de bestemming tot bewoning. Dat mét en zonder hennepkwekerij altijd drie personen in de woning hebben gewoond, maakt volgens de Raad van State niets uit. De door de gemeente opgelegde bestuurlijke boete van € 4000 bleef bij de Raad van State overeind. Dat betekent een nieuw middel in de strijd tegen hennepkwekerijen in woningen. Daartegen kan dus niet alleen worden opgetreden met sluiting van de woning (artikel 13b Opiumwet), maar ook met een boete of dwangsom wegens het illegaal onttrekken van woonruimte.

Toch verbaast deze laatste uitspraak mij enigszins. Stel dat ik na mijn pensionering mijn jongensdroom in vervulling laat gaan en in een slaapkamer van mijn woning een grote modelspoorbaan inricht; ben ik dan bezig met het illegaal onttrekken van woonruimte en volgt een boete?

Ik hoop het niet, maar deze uitspraken maken wel duidelijk dat er meer “onttrekkingen” zijn dan men op het eerste gezicht zou vermoeden.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar