Pensioen ondernemer een lege put?

Leestijd 1 minuut

Wanneer ondernemers gaan scheiden rijzen vaak geschillen die met de onderneming samenhangen. Een van de veel voorkomende problemen betreft de afwikkeling van opgebouwd pensioen.

Als de ondernemer in eigen beheer, dus in de eigen onderneming, pensioen heeft opgebouwd, ontstaat in geval van echtscheiding een recht op verevening voor de echtgenoot. Die kan in beginsel verlangen dat afstorting plaatsvindt onder een externe pensioenverzekeraar van het kapitaal dat nodig is om zijn/haar aandeel in het pensioen te kunnen verzekeren. Zo blijft de ex-echtgenoot na echtscheiding niet afhankelijk van de ondernemer voor zijn/haar pensioen. Vaak is het benodigde kapitaal voor afstorting echter niet in de onderneming aanwezig of kan dat niet vrijgemaakt worden zonder het voortbestaan van het bedrijf in gevaar te brengen. Het pensioen is in feite een lege put. Rechters kunnen dan oordelen dat geen afstorting hoeft plaats te vinden. Wil je als (echtgenoot van een) ondernemer niet met lege handen naar je echo over pensioen staan te luisteren, dan doe je er dus goed aan om vroegtijdig stil te staan bij je oudedagsvoorziening.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar