Rente aan ouders aftrekbaar?

Leestijd 1 minuut

Regelmatig lenen ouders geld aan een kind voor de aanschaf van een huis. De rente op zo’n geldlening is – net als de rente op een hypothecaire geldlening – fiscaal aftrekbaar. Maar wat als de rente in de praktijk niet wordt betaald aan de ouders?

Dan is het de vraag of de rente door ouders wordt kwijtgescholden of geschonken. Wordt de rente kwijtgescholden, dan is die fiscaal niet aftrekbaar. Wordt een bedrag gelijk aan de verschuldigde rente geschonken en die schenking verrekend met de rente, dan is de rente wél aftrekbaar. Leg dus goed vast in de administratie wat de bedoeling is om de renteaftrekmogelijkheid te houden. Blijkt onvoldoende dat sprake is van schenking en niet van kwijtschelding, dan komt de fiscus om de hoek kijken. Onlangs moest hierover tot in hoger beroep geprocedeerd worden met de fiscus, voordat de renteaftrekmogelijkheid werd vastgesteld. Op basis van de zorgvuldig gevoerde administratie kwam het Hof tot de conclusie dat de rente voldaan werd uit geschonken geld. Leg daarbij ook vast of het een schenking aan alleen het kind of ook aan diens partner betreft.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar