Scheiden zonder rechter?

Leestijd 1 minuut

In het verleden is al eens getracht om echtscheiding zonder rechterlijke tussenkomst mogelijk te maken. Dat wetsvoorstel sneuvelde in de Tweede Kamer vanwege onvoldoende draagvlak. Thans is opnieuw een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend dat het voor echtelieden mogelijk moet maken om zonder rechterlijke tussenkomst van elkaar te scheiden.

De mogelijkheid bestaat alleen voor echtparen zonder minderjarige kinderen. De echtscheiding komt tot stand doordat de ambtenaar van de burgerlijke stand de echtscheiding vaststelt en administratief verwerkt. Er hoeft dan geen echtscheidingsconvenant overgelegd te worden.

De Tweede Kamer is heel kritisch over het wetsvoorstel. Vooral het feit dat echtgenoten de echtscheiding kunnen regelen zonder dat zij zich gebogen hebben over de gevolgen van de echtscheiding (op het gebied van partneralimentatie en/of boedelscheiding) oogst veel kritiek. Ook de Raad van State heeft negatief over het wetsvoorstel geadviseerd. Het is dus de vraag of dit wetsvoorstel het wel haalt en scheiden zonder rechter op korte termijn mogelijk zal zijn. Voorlopig heeft u daarvoor nog de bijstand van een advocaat nodig!

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar