Schenking op gezamenlijke rekening

Leestijd 1 minuut

Regelmatig ontstaan in geval van scheiding discussies over geld dat uit een schenking is verkregen. De situatie is vaak dat echtgenoten in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en er een schenking van ouders wordt verkregen. Die schenking wordt onder uitsluitingsclausule gedaan.

Dat betekent dat het geld niet in de gemeenschap van goederen valt, maar alleen voor de ontvanger (het eigen kind) is. Als dat geld apart wordt gehouden of goed geadministreerd wordt wat er mee wordt gedaan, levert dat bij een scheiding geen problemen op. Maar wat als dat geld op de gezamenlijke rekening terecht komt, waarvan allerhande uitgaven voor het gezin worden gedaan? Hoofdregel is volgens de rechtspraak dat degene aan wie geschonken is het geld moet ‘terugkrijgen’. Er is een uitzondering als aantoonbaar met de schenking uitgaven zijn gedaan met een dermate uitzonderlijk karakter (in vergelijking met de gebruikelijke uitgaven van het gezin) dat de hoofdregel niet opgaat. Voorkom deze lastige discussie met een deugdelijke administratie!

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar