Tendens: eigen broek ophouden

Leestijd 1 minuut

Er is een wetsvoorstel in behandeling  over aanpassing van de partneralimentatie. Nu geldt nog dat in beginsel de alimentatieplicht 12 jaren duurt na een echtscheiding. Waarschijnlijk wordt die periode binnen afzienbare termijn beperkt.

In de rechtspraak is al een tendens waarneembaar om meer en meer tot uitgangspunt te nemen dat iedereen zijn eigen broek moet ophouden. Hoe korter het huwelijk, hoe sterker dat geldt. Ook de vraag of er kinderen uit het huwelijk zijn geboren en hoe oud die zijn, speelt daarbij een rol. Neem bijvoorbeeld een recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam. In die zaak waren partijen circa vier jaren gehuwd. De man verzocht € 1.200,- per maand aan partneralimentatie van de vrouw. Het hof is van oordeel dat de man zich onvoldoende heeft ingespannen om zelf te voorzien in zijn behoefte en waar het zou gaan om een nog resterende behoeftigheid, deze onvoldoende heeft onderbouwd. Het hof neemt hierbij mede in aanmerking dat de vrouw onweersproken heeft gesteld dat de man geheel in zijn eigen levensonderhoud voorzag toen partijen in 2010 een relatie kregen.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar