Trouwen of ongehuwd samenwonen? Zoek de verschillen

Leestijd 2 minuten

Er is al jarenlang een trend gaande: er wordt minder getrouwd en meer stellen kiezen voor ongehuwd samenwonen. Vaak wordt gedacht dat de verschillen tussen trouwen en ongehuwd samenwonen niet zo groot zijn, zeker niet als bij een huwelijk huwelijkse voorwaarden worden gemaakt. Men denkt vaak dat met huwelijkse voorwaarden kan worden uitgesloten dat een gemeenschap van goederen ontstaat. Ook in een notarieel samenlevingscontract kan worden afgesproken dat inkomsten van echtgenoten tijdens de samenleving tussen hen beiden zullen worden verdeeld. Verschillen zijn er dan nauwelijks nog. Toch?

Er wordt echter een belangrijk gevolg van het huwelijk over het hoofd gezien. Indien een huwelijk door echtscheiding wordt ontbonden, ontstaat op grond van de wet een verplichting om aan de minst verdienende echtgenoot een bijdrage te (blijven) betalen in de kosten van het levensonderhoud: partneralimentatie. Ik hoor maar zelden dat voor een huwelijk wordt gekozen of juist niet, vanwege de partneralimentatieplicht na scheiding. Tot nu toe mag op grond van de wet niet bij huwelijkse voorwaarden worden afgesproken dat geen partneralimentatie betaald hoeft te worden indien het huwelijk eindigt in een echtscheiding. In een initiatief wetsvoorstel van de VVD, PvdA en D66 was die mogelijkheid opgenomen. Op die mogelijkheid van opname van een zogenoemd nihilbeding ter zake partneralimentatie in huwelijkse voorwaarden is  veel kritiek gekomen. Dat heeft ertoe geleid dat het wetsvoorstel zodanig is aangepast dat het nihilbeding in huwelijkse voorwaarden nietig blijft. Het is dus nog steeds belangrijk om na te denken over de wenselijkheid van  partneralimentatieverplichting na scheiding indien men staat voor de keuze: samenwonen of trouwen.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar