Twee opdrachten, één referentieproject?

Leestijd 2 minuten

Om voor gunning van een opdracht in aanmerking te komen, moet een ondernemer vaak aantonen dat hij over ervaring beschikt met vergelijkbare opdrachten. De aanbesteder vraagt dan naar een referentieproject met een bepaalde omvang. Maar wat is ‘een referentieproject’? Moet er sprake zijn van één opdracht? Of mogen opdrachten bij elkaar worden opgeteld om de vereiste omvang van het referentieproject te bereiken? Deze vraag kwam in een recente uitspraak (http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2014:7234) van de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag aan de orde.

Uitspraak voorzieningenrechter

Het ging in deze zaak om een openbare aanbesteding van de aanpassing van een golfbaan. Om voor gunning van de opdracht in aanmerking te komen, moest de ondernemer over ervaring beschikken met de aanleg van een golfbaan met ten minste negen holes. De ondernemer aan wie de opdracht voorlopig was gegund, had eerder voor een opdrachtgever twee holes van een golfbaan aangelegd. Kennelijk was de betrokken opdrachtgever tevreden met het resultaat, want na voltooiing van deze twee holes kreeg de ondernemer na een aanbesteding de opdracht om de resterende zeven holes van de golfbaan aan te leggen. De werkzaamheden waren aansluitend uitgevoerd. Onder deze gegeven omstandigheden konden twee opdrachten naar het oordeel van de voorzieningenrechter als één referentieproject worden beschouwd. De ondernemer voldeed dus aan de ervaringseis.

Ommekeer in rechtspraak?

De uitspraak van de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag is opvallend. Volgens vaste rechtspraak mogen afzonderlijke opdrachten namelijk niet bij elkaar worden opgeteld om aan een ervaringseis te voldoen. Toch is waarschijnlijk geen sprake van een ommekeer. De onderhavige uitspraak is gebaseerd op de specifieke omstandigheden van het geval en de uitleg van de betrokken aanbestedingsleidraad. Als uitgangspunt geldt nog steeds dat opdrachten niet bij elkaar mogen worden opgeteld om aan een ervaringseis te voldoen.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar