Tweetrapstestament, iets voor u?

Leestijd 2 minuten

Bij het overlijden van een dierbare krijgt u zeer waarschijnlijk te maken met erfbelasting. Dit is een eenmalige belasting over de waarde van het ontvangen erfdeel. De hoogte van deze belasting hangt af van de omvang van de nalatenschap en de vrijstelling en tarieven die dan gelden. Niet alleen de hoogte van de te betalen belasting is van belang, maar ook het moment waarop deze belasting voldaan moet worden.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat, in de situatie van ouders met kinderen, de belastingheffing bij het overlijden van de eerste ouder al aan de orde is. Met name de kinderen zullen over hun erfdeel al erfbelasting moeten betalen. De langstlevende ouder zal deze belasting voor de kinderen moeten voorschieten.

Het tweetrapstestament kan hier uitkomst bieden. Een tweetrapstestament is een soort langstlevende testament en kan de heffing van erfbelasting bij de eerste ouder voorkomen.

Zonder tweetrapstestament kan het mogelijk zijn dat de langstlevende partner het huis moet verkopen om de erfbelasting van de kinderen te kunnen betalen.

In het tweetrapstestament wordt de langstlevende enig erfgenaam, de kinderen worden onterfd. In het testament wordt bepaald dat alles wat de langstlevende overhoudt van het vermogen dat hij of zij van de eerst overleden partner heeft verkregen alsnog naar de kinderen gaat. Bij het overlijden van de langstlevende rekenen de kinderen af over twee nalatenschappen.

Bij het eerste overlijden pakt het testament goed uit, zeker als de nalatenschap niet meer is dan het bedrag van de partnervrijstelling van ruim € 600.000,-. Echter, het tweetrapstestament kan bij het overlijden van de langstlevende veel meer belasting kosten in vergelijking met de normale wettelijke regeling. Het tweetrapstestament is daarmee niet voor iedereen geschikt.

Ik kijk graag samen met u vrijblijvend naar de mogelijkheden die u heeft en wat het beste bij u past.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar