Uitvoeringsfout of ontwerpfout?

Leestijd 2 minuten

Het is een discussie die je vaak ziet in de bouw. Is sprake van een uitvoeringsfout of een ontwerpfout? Neem nu de volgende casus. 

Scheurvorming

Opdrachtgever en aannemer sloten een overeenkomst voor de bouw van een appartementencomplex. Bij oplevering werd scheurvorming geconstateerd in de prefab balkonplaten. De scheurvorming verergerde vervolgens. De balkonplaten moesten onderstempeld worden. 

Toen was de vraag: wie draait op voor de schade? Dat begint natuurlijk bij de vraag waar de scheurvorming door is ontstaan. 

Dat stond hier vast: een te starre verbinding tussen de galerijen en de wandschijven. Voor de technici onder u: deskundigen hadden vastgesteld dat dit kwam door het aangieten en het niet-toepassen van een samendrukbaar oplegmateriaal in combinatie met een glijfolie.

In het bestek was bepaald dat de tekeningen en berekeningen van de balkonplaten en wandschijven door de aannemer dienden te worden gemaakt. Maar de oplegvoorzieningen moesten volgens opgave van de hoofdconstructeur worden gemaakt. 

Uit die opgave bleek dat de stekken aangegoten moesten worden. Er stond niet dat een samendrukbaar oplegmateriaal moest worden verwerkt of dat glijvilt moest worden toegepast. De conclusie: een fout van de constructeur dus.

Was de aannemer daarmee “of the hook”? Nee. Wat bleek, die had zelf ook een constructeur. Die constructeur had hem gewaarschuwd: “ Let op: voldoende ruimte houden i.v.m. verlenging/verkorting door temperatuur e.c.=> niet aangieten!!”

U raadt het al. Arbiters vonden dat de aannemer gelet hierop niet tot uitvoering had mogen overgaan voordat hij de hoofdconstructeur had gewezen op deze waarschuwing en had gecheckt of voldoende rekening was gehouden met opvang van temperatuurverschillen. 

Wie is aansprakelijk?

Eind van het verhaal: zowel de hoofdconstructeur als de aannemer zat fout en ze waren dus beide aansprakelijk.

Gedeelde smart, halve smart dus? Nee! Want de algemene voorwaarden van de constructeur (de RVOI) kennen - anders dan die van de aannemer - een aansprakelijkheidsbeperking. De aannemer draaide uiteindelijk dus op voor (verreweg) het grootste deel van de schade.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar