Vertrouwen beschaamd

Leestijd 2 minuten

Wat zul je dan balen als inschrijver. Je schrijft tijdig in, maar maakt geen gebruik van het inschrijfbiljet. De aanbestedende dienst zegt: "Geeft niet, vul het alsnog even in en stuur het na." Dat doe je, en vervolgens wordt je inschrijving toch nog ongeldig verklaard. Waarom? Omdat je geen gebruik hebt gemaakt van het inschrijfbiljet!

Het overkwam een aannemer die inschreef op een opdracht van Rijkswaterstaat voor het stabiliseren en vastleggen van ontgrondingen bij de Oosterscheldekering. Het laat zich raden: die aannemer startte een procedure.

De rechter stelde vast dat de aannemer dat inschrijfbiljet toch echt had moeten gebruiken. Dat had hij niet gedaan. De aannemer zei: "Maar dat heb ik dan toch hersteld door het na te sturen?" "Dat kan wel zo zijn", zei de rechter, "Maar het ontbreken van een inschrijfbiljet leent zich niet voor herstel. Dat is een stuk dat er gewoon moet zijn op de inschrijfdatum, en dat stuk was er toen niet."

Helder. U vraagt zich natuurlijk af: hoe zit dat dan met opgewekt vertrouwen? De aanbestedende dienst had toch gezegd dat de inschrijver het inschrijfbiljet mocht nasturen?

Dat klopt. Maar een belangrijk beginsel bij aanbesteden is het gelijkheidsbeginsel: alle inschrijvers moeten gelijke kansen krijgen. Als iedereen het inschrijfbiljet moet indienen op de inschrijfdatum, dan mag daar niet voor één partij een uitzondering op worden gemaakt. Daarmee zou het gelijkheidsbeginsel worden geschonden, aldus de rechter.

Dat gelijkheidsbegsinel is zo belangrijk, dat het vertrouwensbeginsel daarvoor moet wijken.  Het gewekte vertrouwen bleek dus niets waard: de aannemer verloor de procedure.

Rechtbank Den Haag 20 mei 2014, ECLI:NL:RBDHA:2014:6203

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar