Voorzieningenrechter schort termijn voor inschrijving aanbesteding jeugdhulp op

Leestijd 2 minuten

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg. De klok tikt, want over drie maanden moet de contractering van zorgaanbieders echt zijn voltooid. Aanbestedingen van jeugdzorg verlopen niet altijd zonder klachten van zorgaanbieders. Zorgaanbieders willen dat de rechter hun bezwaren tegen de gestelde eisen vóór het sluiten van de inschrijvingstermijn beoordeelt. Gemeenten hebben er op hun beurt belang bij om vertraging van de aanbesteding te voorkomen en willen de inschrijvingstermijn daarom niet verlengen. Zijn de belangen van zorgaanbieders en gemeenten te verzoenen? De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland doet in een recent vonnis een poging.

Situatie

De inschrijvingstermijn was bepaald op 19 september 2014. Een zorgaanbieder meent dat de gestelde eisen onduidelijk dan wel disproportioneel zijn. Daarom start zij nog voor het sluiten van de inschrijvingstermijn een kort geding tegen de gemeenten. De zitting van het kort geding kan echter pas op 30 september 2014 plaatsvinden. De zorgaanbieder verzoekt de voorzieningenrechter daarom de gemeenten te verplichten  de inschrijvingstermijn tot een week na de uitspraak te verlengen. De gemeenten verzetten zich daartegen. Zij stellen dat de aanbesteding onder grote tijdsdruk staat en ingrijpen door het Rijk dreigt, als de aanbesteding niet voor 1 november 2014 is voltooid.

Oordeel voorzieningenrechter

De bezwaren van de zorgaanbieder komen de voorzieningenrechter op voorhand niet ongegrond voor. Hij overweegt dat de zorgaanbieder belang heeft bij een oordeel over deze bezwaren, vóórdat de inschrijvingstermijn is gesloten. Dan weet zij immers waar zij aan toe is. Het belang van de gemeenten bij een snelle voortgang van de aanbesteding moet daar naar het oordeel van de voorzieningenrechter in de gegeven omstandigheden voor wijken. Opschorting van de inschrijftermijn tot een week na de uitspraak, zoals de zorgaanbieder gevorderd had, gaat de voorzieningenrechter echter te ver. De voorzieningenrechter oordeelt dat twee werkdagen na de inhoudelijke uitspraak over de bezwaren voldoende moet zijn voor de zorgaanbieder om de inschrijving te voltooien.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar