Woning met erfpacht?

Leestijd 2 minuten

Wanneer u als particulier een woning koopt in de stad Groningen, kunt u te maken krijgen met erfpacht. De meeste mensen kunnen u in een paar woorden het verschil tussen huren en kopen uitleggen. Bij erfpacht is dat niet het geval. Erfpacht is een bijzonder recht dat het midden houdt tussen huren en kopen. Om het nog lastiger te maken, kunnen de voorwaarden van de erfpacht per geval anders zijn.

Vergelijkbaar met een koopwoning is dat u de erfpacht kunt overdragen en dat u een hypotheek kunt krijgen voor de financiering. Toch lijkt erfpacht ook op huren. In veel gevallen moet u regelmatig, bijvoorbeeld één keer per jaar, een bedrag betalen aan de eigenaar. Ongeacht de voorwaarden van de erfpacht blijft er namelijk altijd iemand anders eigenaar van de woning. Nog een overeenkomst met huren is dat de erfpacht kan worden beëindigd. Een recht van erfpacht is dus altijd minder waard dan de volledige eigendom. De rechten van de eigenaar kunnen echter zo beperkt zijn dat het verschil in waarde maar heel klein is.

Omdat de waarde van de erfpacht afhangt van de voorwaarden, kan het gebeuren dat u pas een hypotheek krijgt na een speciale waardebepaling van de erfpacht. Dit wordt een “notariële opinie erfpacht” genoemd. Zoals de naam al aangeeft, wordt deze verklaring  niet door een taxateur of makelaar gemaakt maar door een notaris.

Overweegt u de aanschaf van een woning met erfpacht? Laat dan altijd uw eigen adviseur goed naar de voorwaarden kijken voordat u een handtekening zet.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar