Weet u zeker dat u bevoegd bent uw huis te verkopen?

Leestijd 2 minuten

Stel, u bent samen met uw partner eigenaar geweest van het gezamenlijk door u bewoonde huis. Helaas is uw partner overleden en u besluit te kijken naar een ander huis. Of u moet noodgedwongen verhuizen naar een verzorgingstehuis. Dit betekent dat u uw bestaande huis wilt verkopen.

Aan het begin van het verkoopproces zult u uzelf dan de vraag moeten stellen of u in uw eentje het verkoopcontract kunt tekenen of dat bijvoorbeeld uw kinderen ook mee moeten tekenen. Regelmatig is het zo dat op grond van het testament dat uw partner in het verleden heeft gemaakt, de kinderen erfgenaam zijn geworden in de nalatenschap van uw partner. Omdat het huis voor een deel ook in de nalatenschap valt zullen kinderen daardoor mogelijk rechtstreeks medegerechtigde in het huis zijn geworden. Dan zult u slechts samen met uw kinderen het huis kunnen verkopen en in eigendom overdragen aan de koper.

Het is belangrijk in een vroeg stadium te controleren wie beschikkingsbevoegd is ten aanzien van uw huis. Hiermee voorkomt u dat u het verkoopcontract tekent en dat later blijkt dat u ook de medewerking van uw kinderen nodig heeft. De koper kan u namelijk aan het koopcontract houden, ook als uw kind, om wat voor reden dan ook, niet wil of kan meewerken.

Wellicht voldoet uw huidige, wat oudere testament niet meer aan uw wensen omdat een situatie zoals hiervoor gegeven zou kunnen ontstaan. Wij adviseren u graag bij het opstellen van een nieuw testament of een aanpassing van uw bestaande testament.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar