Welke schenking past u?

Leestijd 2 minuten

Vanaf 2017 kan iedereen éénmalig tot € 100.000 schenken voor de eigen woning aan iedere willekeurige persoon tussen de 18 en 40 jaar. Deze interessante vorm van schenken krijgt momenteel veel aandacht, maar is niet voor iedereen weggelegd.

Wellicht is de begiftigde al te oud of kunt u uw vermogen niet makkelijk contant maken, omdat het bijvoorbeeld vast zit in uw huis of aandelen. Daarnaast kan onzekerheid over uw toekomst met zich meebrengen dat u niet makkelijk een greep in uw eigen kas doet. Aan de andere kant wilt u natuurlijk niet dat uw erfgenamen teveel erfbelasting betalen.

Een schenking op papier kan hier de oplossing zijn. Dit kan in een notariële of een onderhandse akte worden vastgelegd. U maakt geen geld over, maar krijgt een schuld aan de begiftigde. De begiftigde kan het geld vaak pas opeisen bij uw overlijden. We noemen een schenking op papier ook wel een schuldigerkenning uit vrijgevigheid.

De schenking op papier is voor de schenkbelasting overigens wel een echte schenking! Is de schenking op papier hoger dan de vrijstelling dan betaalt de begiftigde dus gewoon schenkbelasting.

Wilt u door middel van de schenking op papier erfbelasting besparen dan dient de schenking wel aan voorwaarden te voldoen.

Ik nodig u graag uit om eens van gedachten te wisselen welke vorm van schenken het beste bij u past. Ook kan ik u uitleggen aan welke voorwaarden de schenking zou moeten voldoen.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar