Wie betaalt, overheid of ouders?

Leestijd 1 minuut

Op 1 januari 2015 is de zogenoemde alleenstaande-ouderkop geïntroduceerd. Dat is een verhoging van het kindgebonden budget, die geldt voor alleenstaande ouders met een laag inkomen. Deze extra bijdrage van de overheid kan oplopen tot ruim € 3.000,- per jaar.

Wat is de invloed hiervan op kinderalimentatie? De alom gebruikte Tremanormen bevelen aan om ervan uit te gaan dat met het kindgebonden budget inclusief de alleenstaande-ouderkop in de kosten van kinderen wordt voorzien. In sommige situaties betekent het dat er geen kinderalimentatie meer nodig is, omdat alle kosten worden afgedekt door deze overheidsbijdrage. Is dit wel terecht? De Rechtbank Den Haag vindt van niet. Die heeft begin 2015 al twee keer geoordeeld dat dit in strijd is met de bedoeling van de wetgever bij de introductie van de alleenstaande-ouderkop. Die toeslag is volgens de rechtbank bedoeld voor de ouder met het lage inkomen. De andere ouder moet kinderalimentatie betalen als hij daarvoor genoeg draagkracht heeft. Zullen meer rechtbanken en hoven volgen? De discussie is geopend!

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar