Wilsonbekwaam en toch scheiden: kan dat?

Leestijd 1 minuut

De Rechtbank Limburg had onlangs te beslissen in een bijzondere zaak. De ouders van een al enige jaren in coma liggende vrouw hadden namens haar bij de rechtbank een verzoekschrift ingediend tot echtscheiding.

Volgens de ouders was het huwelijk van hun dochter met haar man duurzaam ontwricht. De ouders waren door de rechtbank benoemd tot mentor over hun dochter. Volgens de ouders hield dat in dat zij namens hun dochter een echtscheidingsverzoekschrift bij de rechtbank konden indienen.

De rechtbank heeft het verzoek afgewezen. De bevoegdheden van de mentor liggen op het gebied van verzorging, verpleging en behandeling en daar valt volgens de rechtbank het aanvragen van een echtscheiding niet onder. Iemand die wilsonbekwaam is kan zelf geen echtscheiding aanvragen. Dat geldt dus ook voor iemand die in coma ligt. De wilsonbekwame kan niet door een ander worden vertegenwoordigd, zodat het huwelijk in stand blijft en niet (op haar verzoek) kan worden ontbonden.

Reacties

  1. Als je partner wilsonbekwaam is en je bent met haar in gemeenschap van goederen getrouwd, dan verstrekt de bank geen hypotheek op je huis. Wat kun je hieraan doen?
    Kan je een scheiding aanvragen van je wilsonbekwame partner? Vast niet. Daar zou misbruik van gemaakt kunnen worden? Dank u wel

    Ellen Beerepoot op maandag 28 september 2015 23:45

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar