Zaken doen via een internetplatform: Let op met wie je in zee gaat

Leestijd 3 minuten

Het platformiseren van de economie neemt een grote vlucht. Vreemd eigenlijk dat er nog zo weinig aandacht is voor de juridische aspecten. Hoewel: de laatste dagen zijn de maaltijdbezorgers van Deliveroo voortdurend in het nieuws. Ik stip een paar probleempunten aan uit de oprukkende platformeconomie.

Grote vlucht

De platformeconomie neemt een grote vlucht. Digitale platforms brengen vraag en aanbod bij elkaar en rekenen voor die dienst een vergoeding. In vrijwel elk denkbare branche komen dit soort platformen voor. Denk aan overnachtingen (Airbnb), vervoer (Uber) of schoonmaken (Helpling). Er zijn al platforms die mogelijk maken dat iemand voor je in de rij gaat staan om een (concert)kaartje of restaurantreservering te bemachtigen (BetrSpot). Wetenschappelijk onderzoek naar de platformeconomie loopt. Daaruit blijkt dat op dit moment 1 op de 8 Nederlanders wel eens geld verdient via een platform en dat 1 op de 25 Nederlanders er minimaal de helft van zijn inkomen mee vergaart. Een serieus te nemen markt dus.

Fundamentele vragen

Inmiddels roeren de maaltijdbezorgers van de Deliveroo zich. Dat doen zij omdat zij weliswaar door Deliveroo van werk worden voorzien maar Deliveroo geen taak als werkgever voor zich ziet weggelegd. De maaltijdbezorgers worden zzp’ers en zijn daardoor niet beschermd door het arbeidsrecht. De grote spelers in de platformeconomie presenteren zich dan ook niet als hotelketen of vervoersbedrijf maar als internetbedrijven. Over het antwoord op de vraag hoe deze bedrijven nu precies te duiden zijn buigt het Europese Hof van Justitie zich op dit moment.

Meer alledaagse problemen

Los van de grote kwesties blijven ook meer alledaagse juridische vragen onbeantwoord. Om maar een paar voorbeelden te noemen: kun je via een platform dingen (huis, auto of boormachine) verhuren zonder dat je daartoe gerechtigd bent? Of, denk aan BetrSpot, is een plaats in de rij of een restaurantreservering überhaupt wel te verkopen? Hoe betrouwbaar is de via een platform ingehuurde klusjesman als je alleen maar op recensies van het platform kunt afgaan? Bij wie moet je, als de ingehuurde klusjesman schade veroorzaakt, verhaal halen en hoe zeker weet je dat dat ook daadwerkelijk mogelijk is? Hoe zit het met de fiscale aspecten? Hoe moeten transacties via een platform worden belast? En deze opsomming is bepaald niet uitputtend bedoeld.

Duidelijk is dat wet en regelgeving zelden in de pas loopt met dit soort snelle technische ontwikkelingen. Een inhaalslag is nodig.

Tips

Tot die tijd is er wel een aantal punten waarop u kunt letten als u gebruik maakt van de diensten van partijen die via een internetplatform tot u komen:

  • Zorg dat helder is met wie u contracteert. Ga daarbij niet alleen af op via platform beschikbare referenties.
  • Zorg dat de afspraken worden vastgelegd.
  • Onderzoek of de aanbieder van een object (of dat nu een auto is of een kamer voor een overnachting) bevoegd is om die transactie aan te gaan.

Ik schreef deze blog in een reeks Xpertblogs voor Noordzaken, RTV Noord.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar