Zijn huwelijkse voorwaarden nog nodig?

Leestijd 1 minuut

Inmiddels heb ik de eerste stellen op bezoek gehad die in 2018 gaan trouwen en zich afvragen of huwelijkse voorwaarden nog nodig zijn. Per 1 januari verandert immers de wet en wordt de gemeenschap van goederen kleiner.

Onder de huidige wet worden alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk. Onder de nieuwe wet is dat niet het geval. Op de eerste dag van het huwelijk is de gemeenschap van goederen in beginsel nog leeg. Zelfs de huwelijkscadeaus vallen er niet in, als ze niet aan het echtpaar samen zijn gegeven maar aan één van beiden.

De nieuwe wet bevat een aantal uitgangspunten waar de meeste stellen achter zullen staan. Bijvoorbeeld het privé blijven van voorhuwelijkse schulden en het privé blijven van erfenissen die tijdens het huwelijk worden ontvangen.

Echter, niet iedereen is geholpen met de nieuwe wet. Past de nieuwe regeling niet bij uw situatie? Dan kunt u, net als onder de oude wet, nog steeds huwelijkse voorwaarden maken bij de notaris.

Voor een aantal voorbeelden van situaties waarin de nieuwe wet niet goed uitpakt, zie deze blog.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar