Zwanger! Hoe zit het met de juridische gevolgen?

Leestijd 2 minuten

Bij een (eerste) zwangerschap komt er van alles op aanstaande ouders af. De verloskundige adviseert bijvoorbeeld wat een zwangere vrouw wel/niet mag eten, familie is in de weer met de aankoop van de babyuitzet en vrienden geven tips over wat de hipste en handigste kinderwagen is. Maar hoe zit het eigenlijk met de juridische gevolgen? Is het wijs om te trouwen? Wat kun je in een samenlevingscontract of testament regelen? Hebben ouders automatisch samen het gezag over een kind? En hoe zit het bijvoorbeeld met erkennen?

Deze vragen en meer kwamen aan de orde tijdens de tweede informatieavond voor aanstaande ouders bij PlasBossinade advocaten en notarissen.

Tijdens die bijeenkomst bleek dat de behoefte aan informatie over de juridische gevolgen van ouderschap groot is. Tientallen aanstaande ouders hadden zich aangemeld en allemaal waren ze er. Hieronder een greep uit wat er zoal aan informatie en tips werd gegeven door Susanne Wortmann (advocaat personen- en familierecht) en Lucas van der Veen (kandidaat-notaris personen- en familierecht).

  • Niet getrouwd? De vader moet erkennen om juridisch vader te worden.

  • Hoe regel je erkenning? Bij de gemeente. Dat kan al voor de geboorte, maar ook erna.

  • Gezag? Als het kind uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt geboren hebben de ouders automatisch samen gezag. Maar dat is niet zo in geval van samenwoners (ook niet na erkenning). In dat geval moet je gezamenlijk gezag zelf regelen, via de rechtbank. Dat kan pas na de geboorte.

  • Samenlevingscontract? Is verstandig! Daarmee kun je onder andere elkaar aanwijzen als partnerpensioengerechtigde in geval van overlijden. Dit moet via de notaris.

  • Testament? Is ook verstandig. Daarin kunnen ouders bijvoorbeeld een voogd aanwijzen voor het geval zij overlijden. Maar er zijn veel meer zaken te regelen in een testament. Met een testament bepaal je zelf wat er met je nalatenschap gebeurt en kun je je nabestaanden beschermen.

  • Trouwen? Denk na over huwelijkse voorwaarden. Bijvoorbeeld als er een (studie)schuld, (familie)vermogen of bedrijf is.

Kortom: er is veel om over na te denken met een kindje op komst. Laat je dus voorlichten en regel zaken op tijd. Want wees eens eerlijk, de kleur en het merk van de kinderwagen zijn belangrijk, maar de juridische positie van je kind is toch eigenlijk veel belangrijker?

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt
Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar