Spring naar inhoud
Contact

De rol van een familierechtadvocaat bij echtscheiding

Datum
Leestijd
2 minuten
door
Susanne Wortmann

Mensen gaan niet trouwen met de verwachting te gaan scheiden. Toch is het wel de realiteit dat veel huwelijken in een echtscheiding eindigen. Het is dan ook verstandig om voordat je gaat trouwen rekening te houden met de mogelijkheid dat je gaat scheiden. Als advocaat familierecht zie ik bijna dagelijks wat de gevolgen zijn als van tevoren niet is nagedacht over de gevolgen van scheiden.

Die gevolgen hebben globaal gezegd betrekking op vier onderwerpen:

  • verdeling van een gemeenschap van goederen of afwikkeling van huwelijkse voorwaarden;
  • een ouderschapsplan voor kinderen;
  • alimentatie; en
  • pensioen.

Het is belangrijk om hierover op tijd en goed advies in te winnen. Bij een echtscheiding heb je altijd een advocaat nodig. Die kan de rechtbank verzoeken de echtscheiding uit te spreken. Hij of zij kan daarnaast bijstand geven bij het afwikkelen van de gevolgen van de echtscheiding.

Vooral als er een groot verschil in inkomen is of als er een bedrijf of veel vermogen in het spel is, kan de afwikkeling van een scheiding complex zijn. Het is dan aan te raden om een gespecialiseerde familierechtadvocaat in te schakelen die zo nodig samen met een fiscalist of accountant kan helpen bij het afwikkelen van de scheiding.

Soms zijn echtgenoten ook samen ondernemer. Gezamenlijk ondernemerschap houdt niet per definitie op als een huwelijk strandt. Als echtgenoten kun je dan wel uit elkaar gaan, maar de ene aandeelhouder kan niet zonder meer van de andere aandeelhouder verlangen dat die uittreedt. Als een van de echtgenoten ondernemer is, is het zaak dat zorgvuldig wordt beoordeeld wat de andere echtgenoot bij een scheiding aan vermogen en alimentatie moet krijgen en wat er mogelijk is zonder dat de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt.

Samenwerking tussen een advocaat en een fiscalist of accountant is dan nuttig.

Een echtscheidingsadvocaat kan berekenen of en zo ja hoeveel alimentatie betaald moet worden van de een aan de ander.

Kortom: bij een echtscheiding komt veel kijken. En dat in een tijd van veel emoties. Het is belangrijk om op tijd een deskundige advocaat in te schakelen. Ik help u uiteraard graag.