Spring naar inhoud
Contact

Hoe lang duurt een juridische seconde?

Datum
Leestijd
2 minuten
door
Robert van der Velde
U heeft waarschijnlijk meegekregen dat we een nieuwe kilo krijgen. Vanaf 20 mei 2019 is een kilo niet langer het gewicht van dat prototype blok platina-iridium in Parijs, maar wordt de kilo uitgedrukt in een natuurkundige formule. Dat wordt geregeld in een van de meest merkwaardige regelingen die we hebben in ons land, namelijk het Besluit meeteenheden 2006. Als bestuursrechtadvocaat weet ik dat er (te) veel geregeld is in Nederland, maar dit Besluit gaat wel heel ver....

Wat is een meter?

Zo dacht ik altijd dat een meter gewoon de afstand was die IKEA aangeeft op die papieren meetlintjes, maar dat klopt dus niet. Iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen en daarom wist u natuurlijk al lang dat volgens artikel 3 lid 2 sub a van het Besluit meeteenheden één meter is:

de lengte van de weg die het licht in vacuüm aflegt in een tijd van 1/299.792.458 seconde

Hoe lang duurt een juridische seconde?

Handig weetje voor wie wil nagaan of zijn advocaat niet teveel uren schrijft: volgens artikel 4 van het Besluit meeteenheden bestaat één uur uit 3.600 seconden en geen seconde meer! Daarmee sjoemelen kan niet, want wat een seconde is staat glashelder in artikel 3 lid 2 sub c Besluit meeteenheden:

de tijdsduur van 9.192.631.770 perioden van de straling overeenkomend met de overgang tussen de twee hyperfijnniveaus van de grondtoestand van het atoom cesium-133

Eerlijk gezegd weet ik niet wat een hyperfijnniveau is, behalve dat ik me meestal wel zo voel.

Een procedure over tijd of ruimte

Het heeft ongetwijfeld een functie, maar ontnuchterend is het wel dat juristen zich ook al ontfermd hebben over tijd en ruimte. Rechtspraak hierover is er voor zover mij bekend nog niet. Daarom uit een soort juridische baldadigheid: wie een serieuze zaak heeft over secondes of meters mag zich daarmee bij mij melden; ik doe die zaak voor niets, want ga graag de geschiedenis in als de advocaat die tijd en ruimte heeft veranderd.