Spring naar inhoud
Contact

Steeds meer baby's wonen bij één ouder

Datum
Leestijd
1 minuut
door
PlasBossinade
Meerdere kranten berichtten afgelopen week met deze kop over het Jaarrapport 2018 van de Landelijke Jeugdmonitor. Terwijl het totale aantal geboortes daalt, neemt het percentage kinderen dat bij één ouder woont toe. Van alle baby's woont maar liefst 9% bij één ouder.

Veel alleenstaande moeders maken tijdens de zwangerschap al een testament. Een van de zaken die daarin geregeld kan worden, is de benoeming van een voogd. Dat kan na de geboorte ook gratis op de website van de rechtbank. Wie het voor de zekerheid al tijdens de zwangerschap wil vastleggen, is nog steeds aangewezen op de notaris.

Wanneer het kind geboren wordt uit een verbroken relatie, kan er nog meer worden geregeld in een testament. Wanneer de andere ouder wel het ouderlijk gezag heeft, is het niet mogelijk om in afwijking daarvan een voogd te benoemen. Wel is het een optie om in het testament een executeur en bewindvoerder te benoemen die de erfenis afwikkelt en beheert voor het kind. Zonder testament is de ex-partner degene die dit regelt totdat het kind meerderjarig is. En dat is meestal niet de wens van de alleenstaande ouder.