Spring naar inhoud
Contact

Trouwt prins Harry in gemeenschap van goederen?

Datum
Leestijd
2 minuten
door
PlasBossinade
Het aanstaande huwelijk van Prins Harry en Meghan Markle is veel in het nieuws. Diverse media meldden recent dat het stel in gemeenschap van goederen gaat trouwen. Ze hebben er namelijk voor gekozen om geen huwelijkse voorwaarden te maken. Onder het Nederlands recht zou er dan inderdaad een gemeenschap van goederen ontstaan. Maar u begrijpt, op het huwelijk van Meghan en Harry is het Nederlandse recht niet van toepassing.

Hoe zit het dan in Engeland? Nou, daar kennen ze geen huwelijksvermogensrecht. Er ontstaat dus ook geen gemeenschap van goederen. Een ander groot verschil met Nederland is dat een Britse rechter bij echtscheiding naar eigen inzicht het vermogen van de echtgenoten mag verdelen. De Britse rechter kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een privé woning van de man bij de echtscheiding aan de vrouw toe te kennen, als de rechter dit een redelijke oplossing vindt. Na een lang huwelijk kan een rechter er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het aanwezige vermogen 50/50 te verdelen, als de rechter dit redelijk vindt. Dat lijkt natuurlijk wel erg op een gemeenschap van goederen zoals wij die in Nederland kennen. Lange tijd heeft ter discussie gestaan of Britse echtgenoten vooraf huwelijkse voorwaarden mogen maken waarbij de keuzevrijheid van de rechter bij een echtscheiding wordt beperkt.

In Den Haag wordt momenteel nagedacht over (alweer) een wijziging van het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De algehele gemeenschap van goederen is per 1 januari 2018 vervangen door de beperkte gemeenschap van goederen. Ons kabinet wil dit gaan vervangen door een keuzestelsel. De keuze voor een algehele of beperkte gemeenschap van goederen kan dan gemaakt worden door een formulier te ondertekenen bij de gemeente, zonder verplichte voorlichting.

Zelf vind ik het Britse systeem zo gek nog niet. In plaats van het huwelijksvermogensrecht in Nederland nog een keer te wijzigen, kunnen we het ook afschaffen. Voor samenwoners is er ook geen apart wetboek en dat leidt niet tot grote problemen. In navolging van het Britse systeem zou de rechter dan wel een ruime mogelijkheid moeten krijgen om het vermogen redelijk te verdelen wanneer een langdurige relatie eindigt.