Spring naar inhoud
Contact

Wijziging belastingstelsel en alimentatie

Datum
Leestijd
1 minuut
door
Susanne Wortmann

Op Prinsjesdag zijn de belastingplannen van het kabinet bekend gemaakt. Onder meer is duidelijk geworden dat de overgang naar het tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting versneld zal worden ingevoerd. Die invoering zou in 2021 plaatsvinden, maar dat gebeurt al in 2020.

Dit heeft gevolgen voor lopende alimentatieverplichtingen. Onder meer ten gevolge van de wijziging van de hypotheekrenteaftrek, de aftrek van partneralimentatie en de wijziging van het belastingtarief voor partneralimentatie.

De betaling van hypotheekrente en partneralimentatie kunnen nu nog tegen maximaal 51,75% worden afgetrokken. In 2020 zal dat (naar verwachting) nog maar tegen maximaal 46% kunnen en dat percentage daalt jaarlijks tot -naar verwachting in 2023- 37,1%. Vooral voor alimentatieplichtigen met een hoog inkomen, die nu nog in de hoogste schijf aftrekposten hebben, kan dit forse gevolgen hebben voor hun besteedbaar inkomen. De verwachting is dat de wijzigingen in het belastingstelsel een stroom aan wijzigingsprocedures voor partneralimentatie uitlokken. Laat je tijdig adviseren.