Bankgeheim Europa verdwijnt

24 maart 2014

Laatste kans fiscaal boetevrij inkeren voor 1 juli 2014!

Tot 1 juli 2014 kunt u boetevrij verzwegen inkomsten of vermogen aangeven bij de Belastingdienst. Dit geldt voor zowel binnenlandse als buitenlandse inkomsten of vermogensbronnen.

Waarom zou u schoon schip maken?

  1. het bankgeheim verdwijnt in heel Europa: Luxemburg ging op 20 maart jongstleden als laatste EU-land overstag;
  2. automatische gegevensuitwisseling met nationale organisaties en tussen staten onderling vindt plaats en wordt steeds eenvoudiger, in Europa vanaf 2015;
  3. verzwijging van inkomsten en/of vermogen leidt tot naheffing of navordering van belasting(en), maar mogelijk ook tot strafrechtelijke vervolging.

En waarom nu?

Vanaf 1 juli 2014 komt de tijdelijke inkeerregeling te vervallen. De boete voor inkeerders gaat vanaf die datum omhoog naar 30% en vanaf 1 juli 2015 zelfs naar 60%.  

In het wetsvoorstel Vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst wordt daarnaast de navorderingstermijn verlengd van 5 naar 12 jaren, indien u opzettelijke onjuiste informatie heeft verstrekt of juiste informatie heeft achtergehouden. Onzeker is nog wanneer deze maatregel in werking treedt; de bedoeling van de wetgever is dat 1 januari 2016 de ingangsdatum wordt.

Wanneer kunt u (nog) inkeren?

Op het moment dat de fiscus u op het spoor is, kunt u geen gebruik meer maken van de inkeerregeling. Bijvoorbeeld wanneer de fiscus al vragen heeft gesteld over (buitenlandse) inkomsten of vermogen of wanneer een boekenonderzoek is aangekondigd. U kunt dan nog steeds schoon schip maken, maar u zult in principe wel een boete opgelegd krijgen.

Hulp nodig bij inkeren?

Onze fiscaal advocaten zijn zeer ervaren in het begeleiden van inkeertrajecten en kunnen u met raad en daad terzijde staan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. Ina Elzinga-Snoek.

Meer nieuws

Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar