Het Europese paspoort voor rechtspersonen

01 september 2015

Een ondernemer die zaken doet met het buitenland en daardoor bijvoorbeeld bij een buitenlandse notaris terecht komt, krijgt te maken met veel informatie die aangeleverd dient te worden. Omdat de handelsregisters uit de lidstaten van de Europese Unie (nog) niet op elkaar zijn aangesloten, is het bovendien lastig om betrouwbare informatie te genereren.

Ter bevordering van de internationale handel in Europese situaties is een internationaal ondernemingsrecht paspoort bedacht. Ondernemers die grensoverschrijdende zaken doen, kunnen het paspoort bij hun Nederlandse notaris laten opstellen en gebruiken in contacten met buitenlandse notarissen of andere ondernemers. Het overleggen van het paspoort kan het verzoek tot het aanleveren van veel losse informatie voorkomen.

In het paspoort zal voor de vennootschap die het betreft de informatie terug te vinden zijn. Denk aan:

  • de tot vertegenwoordigen bevoegde personen;
  • gegevens betreffende de aandeelhouders van de vennootschap (waarbij in ieder geval de gegevens van de aandeelhouders die een belang van 25% of meer hebben opgenomen dienen te worden en indien gewenst zelfs de gegevens van alle aandeelhouders);
  • de soorten aandelen die zijn geplaatst;
  • het al dan niet aanwezig zijn van volmachten om namens de vennootschap te handelen;
  • de gegevens van de notaris die het paspoort afgeeft. Indien meer informatie gewenst is of men wenst te weten of de gegevens zoals in het paspoort zijn opgenomen nog up to date zijn, is meteen duidelijk welke notaris het paspoort heeft afgegeven.

Het paspoort bevat meer informatie dan het handelsregister momenteel kan geven, hierdoor zal het ook nog een nuttig instrument zijn wanneer de handelsregisters van de landen van de Europese Unie in de toekomst wel op elkaar zijn aangesloten.

Wilt u weten wat het Europese paspoort voor rechtspersonen voor uw bedrijf kan betekenen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. Caroline Messchendorp.

Meer nieuws

Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar