Mag een makelaar een koopovereenkomst sluiten?

29 januari 2014

Stel de aankopende makelaar doet een laatste en concreet bod nadat de onderhandelingen zijn geëindigd. Komt er dan een koop tot stand als de verkoper dit bod accepteert?

Het Gerechtshof Amsterdam besliste onlangs op 8 oktober 2013 - in navolging van de Hoge Raad jaren eerder - dat dit nog steeds niet het geval is.

Een makelaar is beperkt bevoegd

De uitspraak van het gerechtshof bevestigt nog eens dat een makelaar niet handelt als vertegenwoordiger van zijn opdrachtgever. Een opdracht aan een makelaar houdt niet meer in dan dat de makelaar bemiddelt bij het sluiten van een koopovereenkomst. Het akkoord van zijn opdrachtgever is nodig om de koop definitief te maken.

In dit geval kreeg de verkoper ongelijk. De kopende partij was niet gehouden om aan levering en betaling van de koopsom mee te werken.

Wat te doen?

Wilt u zekerheid, laat dan zo snel mogelijk de koopovereenkomst ondertekenen nadat door bemiddeling van één of meer makelaars de koop tot stand is gekomen.

Neem voor meer informatie contact op met mr. Menke Rozeboom.

Meer nieuws

Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar