Officieel gaswinningbesluit bekend: belangenorganisaties in beroep

30 januari 2015

Vandaag heeft Minister Kamp het officiële gaswinningbesluit bekend gemaakt. Het besluit houdt in dat de vergunde winningscapaciteit iets verder afneemt ten opzichte van de eerder bekende capaciteiten (van aanvankelijk 40 naar 39,4 miljard kuub aardgas). Minister Kamp wil daarnaast in de komende jaren duizenden woningen versterken.

Samen sterker

Een jaar geleden publiceerde Minister Kamp een ontwerpbesluit, dat inhield dat de gaswinning rondom met name Loppersum werd gereduceerd en deels verplaatst naar andere delen van het Groningen-veld. Zo is de productie in het gebied rondom Hoogezand-Sappemeer in 2014 juist aanzienlijk opgevoerd. In de regio worden de gevolgen van het besluit van Minister Kamp letterlijk en figuurlijk gevoeld. Vele gedupeerden hebben de handen ineengeslagen in een poging om hem op andere gedachten te brengen. Een groot deel van hen heeft zich verenigd in de Groninger Bodem Beweging (GBB), die met politieke beïnvloeding, voorlichting, procedures en actie probeert het verschil te maken.

Namens de GBB en een groot aantal belanghebbenden diende mr. Jewan de Goede, advocaat omgevingsrecht bij PlasBossinade Advocaten, een uitgebreide zienswijze in op het ontwerpbesluit. Die zienswijze werd mede ondertekend namens Milieudefensie, de Natuur- en Milieufederatie en de Waddenvereniging.

In beroep

Inmiddels hebben de GBB, Milieudefensie, Natuur- en Milieufederatie en Waddenvereniging aangekondigd in beroep te gaan tegen het besluit van Minister Kamp. Mr. Jewan de Goede zal die beroepsprocedure voeren en opnieuw zullen daarbij organisaties en particulieren uit de regio betrokken zijn. Het beroepschrift zal onder meer ingaan op veiligheidsaspecten en veiligheidsbeleving, de schending van mensenrechten en natuurregelgeving. Daarbij zal het gebrek aan adequate compensatie van het grote nadeel en leed dat met het besluit wordt teweeggebracht, op allerlei manieren terugkomen. De breed gedragen eis dat de gaswinning verder wordt gereduceerd zal inzet zijn van de procedure.

Voor meer informatie over beroepsprocedures of aansluiting bij deze procedure kunt u mailen met mr. Jewan de Goede (degoede@plasbossinade.nl) of de GBB (www.groninger-bodem-beweging.nl).

Meer nieuws

Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar