Verslag kennisevent ‘Wat wordt het nieuwe bouwen?’

07 december 2015

ter gelegenheid van het afscheid van Erik Dams

Een afscheid leidt vaak tot terugkijken, maar Erik Dams en PlasBossinade deden het op 2 december 2015 anders. We keken samen met zo’n 80 relaties vooruit naar de toekomst van de bouw.

De opzet van de middag werd uit de doeken gedaan door middagvoorzitter Marijn Nuijens, advocaat bouwrecht bij PlasBossinade en de opvolger van Erik Dams: de discussie wordt ingezet door een spreker met een stellingname, waartegen een opponent in het geweer kan komen. De zaal en het panel van de overige sprekers doen vervolgens mee in de discussie.

Marijn Nuijens Marijn Nuijens

Jan Emmo Hut (CVW) trapte af met de stelling dat 40% van de bedrijven uit de vorige eeuw het risico loopt binnenkort te verdwijnen, dat big data de toekomst gaat bepalen en dat fysiek contact met de partijen in de bouw het meest waardevol is. Opponent Jan Dobben (Rottinghuis Aannemingsbedrijf) repliceerde - op de voor hem kenmerkende hilarische wijze - dat er voor de 60% overblijvende bedrijven dan genoeg te doen is. Dus dat dit geen probleem hoeft te zijn. Hij sloot wel aan op het fysieke contact: de aannemer moet weten wat de klant wil, dat is zijn roeping. Dus die aannemer gaat zelf bedenken wat de klant nog niet weet en wat hij wil, aldus Dobben. Een soort Apple dus. Integratie van ontwikkelaar, architect, leverancier, constructeur en servicedienst, alles onder één dak, zal de toekomst zijn. Vanuit de zaal kwam de opmerking dat aannemers brievenbussen zijn en alleen maar doorgeven. Die gewaagde stelling werd niet door iedereen onderschreven.

Eric van Keulen (De Zwarte Hond Architecten) stelde vast dat door de snelle technologische ontwikkelingen het technische aspect naar de achtergrond zal verdwijnen en dat de architect dát moet doen waartoe hij bij uitstek nodig is: verbeelden met zijn talent voor innovatie. De architect moet proactief zijn en verbindingen maken. Het virtuele deel zal steeds belangrijker worden. De virtuele en de reële wereld moeten goed aan elkaar worden geklonken en daar ligt de uitdaging: de architect als gamer. Henk Scholten (AAS Architecten) opponeerde niet daartegen, maar sloot zich aan bij zijn voorganger. Hij benadrukte voorts dat in de drie stadia die er zijn, initiatief, ontwikkeling en uitvoering, diversiteit in groepsverband moet worden nagestreefd: met elkaar en niet na elkaar, was zijn boodschap. De zaal was het daar van harte mee eens.

Roel de Jong (Ingenieursburo Wassenaar) kruiste de degens met Bennie Grimberg (Ingenieursbureau Goudstikker - De Vries).  De Jong constateerde dat de legolisering nog steeds niet van de grond komt en dat de veelbezongen innovatie misschien niets anders is dan blind gokken. We moeten daarvan af, er is een kwaliteitsslag te maken, zo hield hij de zaal voor. En dat gaat gebeuren: de computer neemt het over en een druk op de knop is voldoende om de constructie te bepalen. De constructeur verdwijnt uit de bouwkolom. Maar … daar komt een constructeur 2.0 voor terug. Een virtuoos op de computer, die de communicatie tussen de betrokkenen in het proces kan faciliteren. Grimberg dacht er toch echt anders over. Het is volgens hem al 40 jaar hetzelfde, namelijk ruzie maken met elkaar en dat zal ook wel zo blijven. Van de reuzenprinter verwacht hij ook niet veel. Bouwen doe je met verschillende materialen en zie die maar eens uit één printer te halen. Het is juist die interactie van materialen die de constructeur noodzakelijk maakt. De constructeur blijft dus wel overeind, zo dacht hij.

Van opdrachtgeverszijde nam Dick Janssen (Rizoem; platform GRAS) de zaal mee in een verhaal met toekomstbeeld. Er is schaarste in alles en dat zal alleen maar erger worden. Er is dus behoefte aan een nieuw perspectief. Er komen in Groningen de eerste twintig jaar 1.000 woningen per jaar bij. Kwaliteit is noodzaak. De gemiddelde leeftijd van een huis in Groningen is 50 jaar en dat is bedroevend. We moeten bouwen met betere kwaliteit en een veel langere statijd. Daarnaast moet er onverminderd kwaliteit in de leefomgeving worden gebracht. Hoe? Door de vorming van productiehuizen, alles onder één dak, zoals ook Jan Dobben reeds had bepleit. Dus inclusief het beheer van het vastgoed. Dat maakt scherp. Financiering blijft wel een uitdaging, zo werd ook uit de zaal opgemerkt.

Integratie, samenwerking en de zegeningen van de automatisering waren de kernwoorden van de middag. De bouw is in beweging en uit het enthousiasme van sprekers en publiek bleek wel dat de sector springlevend is.

Na het kennisevent volgde de afscheidsborrel bij PlasBossinade. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst.

Erik Dams, AnneMieke Kuin en Frank Vermeer Erik Dams, AnneMieke Kuin en Frank Vermeer

Meer nieuws

Start chatgesprek

Medewerkers zijn nu beschikbaar

Onze medewerkers zijn nu online om uw zakelijke vragen te beantwoorden. Vul de naam van uw organisatie in en klik op "Start chat" om een chatgesprek te starten.

Sorry, de chat is momenteel niet beschikbaar